Samenwerking Stichting Kookmaatjes en Klasseboeren Oss

In het schooljaar 2019-2020 kunnen scholen die deelnemen aan het project Kookmaatjes in Oss, nu ook een speciaal Kookmaatjes Boerderijbezoek  boeken. Dit dankzij de samenwerking met Klasseboeren Oss.

Kookmaatjes is een bijzonder project van Natuurcentrum de Maashorst, waarbij basisschoolleerlingen en leerlingen met een beperking een ochtend samen koken. Basisschoolleerlingen leren over koken en  ingrediënten, maar leren zo ook op een ongedwongen manier omgaan met mensen met een beperking. Belangrijke thema’s zijn  gezond eten en de herkomst van voedsel. En het zijn juist deze thema’s die Kookmaatjes en Klasseboeren Oss verbinden.

Klasseboeren Oss zijn land -en tuinbouwbedrijven in en om de stad Oss die boerderijeducatie bieden, waarbij ze leerlingen op hun bedrijf op een belevende manier betrekken bij de herkomst en productie van voedsel.  Kinderen ontdekken door zelf te horen, zien, ruiken , voelen en proeven waar de basis ligt van het eten op hun bord. Tegelijkertijd leren ze veel over de omgeving waarin deze voeding geproduceerd wordt, hun eigen directe omgeving, de natuur en het milieu. 

Door de samenwerking tussen deze unieke projecten biedt Kookmaatjes nu een doorlopende leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. Het thema Voeding keert elk schooljaar terug. 

Stichting Kookmaatjes organiseert dit schooljaar kooklessen in de regio Oss voor groep 1-2. Later volgt een pilot voor groep 5-6. Een Kookmaatjes Boerderijbezoek  kunt u het hele schooljaar boeken voor alle groepen. Ook als u dit schooljaar (nog) niet meedoet aan de Kookmaatjes lessen. Het boerderijbezoek sluit aan op wat de leerlingen tijdens de Kookmaatjeslessen leren, maar is ook als losse les te boeken. De Kookmaatjes  Boerderijbezoeken zijn dit schooljaar tegen een gereduceerd tarief te boeken. En doet u mee aan het Project ‘Jong Leren Eten’? Dan kunt u de bijdrage van dit project gebruiken voor deze lessen. Het kost u dan uiteindelijk niets.

Benieuwd naar de lessen van Kookmaatjes in regio Oss (voorlopig alleen groep 1-2)?  Kijk op www.kookmaatjes.nl. Basisscholen in Oss ontvangen na de zomervakantie informatie over de Kookmaatjeslessen. Nu al vragen? Neem dan contact op via: geja@natuurcentrumdemaashorst.nl

Interesse in een Kookmaatjes Boerderijbezoek? Neem contact op met Marja van de Vorle van Klasseboeren Oss (via oss@klasseboeren.nl). Zij geeft u alle informatie over de lessen en gereduceerde tarieven en regelt uw boeking. 

Meedoen met Jong Leren Eten? Dit programma (van o.a. ministerie van LNV en VWS) vindt dat er in het onderwijs structurele aandacht moet zijn voor het ‘voedselvaardig’ maken van leerlingen.

Op 2 september 2019 heeft het programma opnieuw een ruime subsidie beschikbaar voor alle (basis-)scholen in Nederland voor  bijvoorbeeld koken en boerderijbezoeken. Meer informatie: https://www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten-voor-primair-onderwijs.  Tijdens de vorige ronde in november 2018 was de subsidie binnen ruim een week op. Wacht daarom niet met aanvragen!