Melkveebedrijf Piet van Meintjes Hoeve (Heukelom)

U bent het hele jaar op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag met uw klas welkom op ons melkveebedrijf de “Piet van Meintjes Hoeve” in Heukelom. Wij, Rob en vader Jeff Denissen ontvangen u graag op ons gezinsbedrijf met ongeveer 75 koeien. We melken de koeien twee keer per dag en er worden natuurlijke regelmatig kalfjes geboren. De kinderen uit de groepen van de onderbouw leren bij ons hoe je omgaat met dieren, waar de melk vandaan komt, hoe het voelt als een kalfje drinkt. “Ik wist niet dat een kalfje zo hard op je vingers kan zuigen”
Voor de kinderen uit de bovenbouw is het mogelijk in samenwerking met de school een programma op maat samen te stellen dat inspeelt op de les die op dat moment actueel is op school. Bijvoorbeeld in het kader van biologie: de anatomie van de koe, waarom en wanneer geeft een koe melk? Maar ook de geschiedenis en cultuur op de boerderij komen aan bod.
En, als het weer en seizoen het toelaten, het weiland in tussen de koeien lopen, kijken en de wijde ruimte beleven.
Voor het middelbaar onderwijs is i.o.m. de school een speciaal programma, toegespitst op de wensen, altijd mogelijk. (techniek, cultuur, biologie, geschiedenis)
Programma
Na een welkomstwoord van Jeff (waarbij ik iets vertel over Piet van Meintjes, geboren in 1889) gaan de kinderen kijken naar, ruiken en voelen aan hooi en stro (kennen jullie het verschil?) Op naar de kleinste kalfjes. Houd ze maar eens vast aan een touwtje!
Daarna gaat de groep naar de melkkoeienstal. Hier leggen we uit wat en hoe de koeien eten, hoe we de koeien verzorgen, wanneer en waarom ze naar buiten gaan, enz.
Daarna gaan we naar de melkstal en melklokaal. Hier zien de kinderen hoe de melk van de koeien in de tank en daarna naar de fabriek gaat.

De klas wordt in kleine groepjes verdeeld en Jeff heeft voor elk groepje een leuke opdracht waarbij de kinderen ervaren hoe het is om even een beetje “boer” te zijn.

Na afloop krijgen de kinderen een kleine traktatie.

Een bezoek aan onze boerderij is meer dan alleen een uitstapje! U bent van harte welkom op onze boerderij met uw klas.

Ons adres is
Piet van Meintjes Hoeve
Hoog Heukelom 11
5059 AD Heukelom gem. Oisterwijk
tel: 013 – 5285070 mob. 06 – 2469 1740 (Jeff)
e- mail: jeffdenissen@hetnet.nl
site: www.pietvanmeintjeshoeve.nl