Tomatenkwekerij natuurlijktomaat.nl (Dongen)

Even voorstellen
Op onze tomatenkwekerij zijn vanaf maart tot en met november educatiebezoeken mogelijk. Wij zijn Alfons en Henriette van den Hoek en hebben een tomatenkwekerij aan de rand van Dongen. We hebben zelf een gezin met 2 kinderen en vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de tuinbouw, hoe groeit een tomaat en wat moet er gebeuren voordat deze in de winkel ligt. Daarnaast hebben we ook verschillende andere producten zoals komkommers, paprika’s en aubergine.

We geven uitleg op maat. Hoe voelt, ruikt het in een kas maar ook de smaak komt aan bod. We beantwoorden vragen zoals “hoe lang wordt een tomatenplant?” en “hoeveel tomaten groeien er aan één plant?” we kijken naar de biologische bestrijders op ons bedrijf en natuurlijk een kijkje in een hommelkast.

Bij de wat oudere kinderen komt er ook nog een stukje techniek bij kijken, zoals de zelfrijdende transportwagen, padregistratie, voedingsunit en WKK (warmtekrachtkoppeling).

Programma
Bij aankomst op ons bedrijf gaan we kijken waar de tomaten groeien en hoe ze geoogst worden. Samen met de geoogste tomaten gaan we naar de schuur waar de tomaten veilingklaar gemaakt worden. In de schuur is een verwerkingslijn de dozen met tomaten worden gestikkerd, gewogen en nagekeken vervolgens gaan ze op een transportband naar de palletiseermachine waardoor de dozen op een pallet gestapeld worden. Tevens is het mogelijk om de WKK te bekijken ( een WKK is een grote motor die ons bedrijf van stroom, CO2 en warmte voorziet) en/of verschillende produckten te proeven. We nodigen jullie van harte uit voor een kijkje in de kas en zullen vol passie en trots ons bedrijf laten beleven.

Adres
natuurlijktomaat.nl
Alfons en Henriette van den Hoek
kleindongenseweg 81
5106 AB Dongen