Boerderijles – Waar komt ons voedsel vandaan?

Geitenboerderij de BezienswaardiGeit in Haghorst is het decor van een boerderij-les voor de kinderen van groep 8 van basisschool Vlinderakker uit Biest-Houtakker.

Frank van Leijsen heeft als Klasseboer een leerzame dag verzorgd op zijn bedrijf. Enthousiast vertelt hij de kinderen waar ons voedsel vandaan komt. Bij de voedingles wordt ook gekookt door de kinderen voor Restaurant Klasseboeren. Steeds met de vragen: ”Uit welke sector komt het product, komt het van ver weg of dichtbij en is het een gezonde of minder gezonde keuze?” En dat blijkt niet altijd zo eenvoudig.

Artikel door: Geert van Coenen – De Hilverbode

Aan het begin van het boerderijbezoek mochten de kinderen in een quiz onderzoeken uit welke sector van onze voedselproductie een product komt.

Een zak chips is gevuld met gefrituurde aardappelen en die worden in de land/akkerbouw geproduceerd. Dat is geen moeilijk vraag voor de kinderen. Maar hoe zit het met een kuipje halvarine?

Het kuipje ging tijdens de quiz vlot naar de veeteelt. Want, koeien, dus melk, dus boter, dus veeteelt. Mis, omdat in halvarine geen dierlijke producten zitten, maar het is plantaardig en hoort het dus bij de sector land/akkerbouw. Echt lastig is het met snoep. Kinderen zijn er vaak dol op en voor hen komt het van de supermarkt. Snoep is gemaakt van gelatine, suiker en kleurstof dus komt het uit verschillende sectoren zoals veeteelt, landbouw en chemie. Daar sta je niet altijd bij stil.

Boerderij-educatie

Frank en Anita van Leijsen zijn eigenaar van het geitenbedrijf de BezienswaardiGeit en laten de kinderen graag zien hoe geiten bij hen leven. Geiten zijn groepsdieren, ongelooflijk nieuwsgierig en onderzoekend. Ze eten graag hooi en maïs en zij kunnen wel 5 tot 8 jaar continu melk geven, nadat ze gelammerd hebben. De geiten produceren geitenmelk en daarvan wordt op een ander bedrijf geitenkaas gemaakt. Frank is aangesloten bij Klasseboeren. De organisatie van Klasseboeren is een groot netwerk in Zuid-Nederland dat boerderij-educatie aanbiedt, om kinderen op de boerderij les te geven over de agrarische sector en ons voedsel.

Restaurant Klasseboeren

Ons eten komt niet zomaar op ons bord en daarom is Restaurant Klasseboeren een mooie manier om dat te ontdekken. Hoe kun je beter ontdekken wat er in ons voedsel zit dan door het zelf te maken? Na de lunch ging de groep kinderen samen met Frank de geitenstal in en wat is er leuker dan even met een geitje te spelen?

Veel geleerd

De kinderen hebben in Haghorst bij het boerderijbezoek veel geleerd over waar ons voedsel vandaan komt. Ze kunnen nooit meer langs het 100-jarige Wilhelminakanaal fietsen zonder even aan de geitjes te denken. Het was een mooie dag!.