Scholieren leren over duurzaamheid tijdens Week van de Klasseboer

Hoe kauwt een kip? Hoeveel graankorrels zitten er in een boterham? En gaat een boer ook op vakantie? Steeds meer boeren geven een boerderijles om scholieren te leren over het boerderijleven. Tijdens de jaarlijkse Week van de Klasseboer gaan de staldeuren open voor scholen om voedselonderwijs te beleven. Dit jaar is duurzaamheid op de boerderij het centrale thema. Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Scholen kunnen nog een gratis boerderijles aanvragen.

Tijdens de Week van de Klasseboer kunnen scholen gratis één boerderijles boeken. Er zit een maximum aan, dus wees er snel bij. De themaweek is dit jaar van maandag 27 mei tot en met vrijdag 31 mei. Veel scholieren weten niet waar voedsel vandaan komt en wat er allemaal op de boerderij qua duurzaamheid gebeurt. Om het lesaanbod van Klasseboeren op de kaart te zetten organiseren de boeren deze week. Rondom de steden Tilburg, Breda, Den Bosch/Oss, Bergen op Zoom, Roosendaal  Middelburg, Helmond, Eindhoven, Cuijk/Boxmeer en Nijmegen bieden de Klasseboeren een superleuk en leerzaam boerderijspel.  De week wordt geopend op maandag 27 mei 2024 bij Klasseboeren in Bergen op Zoom, Tilburg, Den Bosch en Oirschot. Pers is van harte welkom.

Boerderijles

Volgens boer Henk Kerkers (voorzitter Klasseboeren) hoort een boerderijles standaard in het onderwijs: “Ieder kind gun je een ontdekkingstocht op de boerderij op zoek naar waar ons voedsel vandaan komt.” De themaweek is juist eind mei, omdat leerlingen de boerderij dan in volle glorie beleven. Bloemen bloeien, planten groeien en dieren staan in de wei. Bovendien is mei de maand waarop scholen de kalender van het volgende schooljaar plannen. Inschrijven voor een gratis boerderijles kan via de website van Klasseboeren: www.klasseboeren.nl/inschrijven. Op die website staan ook de contactpersonen per regio om een afspraak te maken voor het nieuwe schooljaar.  

Boer in spé
Dit jaar gaan Klasseboeren in de themaweek op zoek naar de boer(in) in de dop. De schoolklas speelt een boerderijspel met keuze-opties. Welke scholier past het beste op de boerderij en waant zich de boer(in) van de toekomst?  Passie voor het boerenleven werkt aanstekelijk. Klasseboer Henk Kerkers deelt zijn passie graag met de volgende generatie: “Na een boerderijles weten de kinderen waar hun voedsel vandaan komt en kunnen ze de boer niet meer missen”.

“Na een boerderijles weten de kinderen waar hun voedsel vandaan komt en kunnen ze de boer niet meer missen”.

Impact

Als scholieren met eigen ogen zien hoe voedsel wordt geproduceerd, maakt dat veel indruk. Toen Basisschool De Lochtenbergh voor het eerst aan een boerderijles deelnam, was het gelijk duidelijk. Het zou niet bij één keer blijven. “We dachten: dit moeten we elk jaar gaan doen, want het is zo belangrijk dat kinderen dit meekrijgen.” zegt Renske Somerwil (coördinator onderbouw Basisschool De Lochtenbergh Tilburg). De meeste leerlingen van een stadse basisschool komen zelden buiten op het platteland.

Als leerkrachten is het onze taak om de wereld van leerlingen groter te maken en daar hoort onderwijs bij over waar ons voedsel vandaan komt. We willen ze in contact brengen met de natuur en laten zien dat alles met elkaar samenhangt. Dat is heel belangrijk. Want vooral in stedelijke gebieden zijn we zo ver verwijderd geraakt van de natuur.

In de buurt

Er zit altijd een Klasseboer in de buurt. De vereniging bestaat op dit moment uit zo’n 70 boeren. Samen waren ze vorig jaar goed voor het ontvangst van maar liefst 10.000 scholieren, verspreid over ruim 475 klassen. Alle Klasseboeren zijn gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Ze hebben de kennis om leerlingen op een professionele manier te laten leren en zaken te laten beleven op de boerderij. De vergoeding voor de Klasseboer bedraagt €140,-. Daar bovenop komen voor de school € 30,- boekings- en verenigingskosten. De scholen betalen in principe €170,-, maar door sponsoring van Zuivel.nl, POV, Blij met een Ei, Nederlandse Geitenzuivel Organisatie en allerlei andere agrarische bedrijven wordt een boerderijles vaak al voor € 40,- aan scholen aangeboden. Ook krijgt Klasseboeren professionele ondersteuning van boerenclub ZLTO.

Jong Leren Eten

De overheid kent een Jong Leren Eten subsidie van max. €2000,- die scholen eenmalig kunnen aanvragen. Deze subsidie kan ook voor Klasseboeren worden ingezet,meer informatie op de website van Jong Leren Eten

Heb je interesse schrijf je dan nu alvast in voor de nieuwsbrief van Klasseboeren (zie ook: https://www.klasseboeren.nl/nieuwsbrief/) om op de hoogte te blijven wanneer de volgende subsidieronde ingaat. Het subsidiebedrag kent een limiet en is vaak snel op.