Van Thiel Melkvee (Velp)

Even voorstellen

Van Thiel Melkvee is een familiebedrijf met ouders Piet en Betsie van Thiel, hun zonen Pascal en Marijn en schoondochter Esther. Marijn en Esther wonen op de hoofdlocatie met hun vier kinderen, waar de klassenbezoeken plaatsvinden. Op de hoofdlocatie bevinden zich ongeveer 350 melkkoeien die 24 uur per dag gemolken worden door zes melkrobots verspreid over twee stallen. Daarnaast zijn er kalfjes in eenlingboxen en in groepshokken. Er zijn koeien in het stro, die een kalfje gaan krijgen. Het jongvee staat op het ouderlijk bedrijf, waar Pascal met zijn gezin woont.

De beide broers Pascal en Marijn managen het bedrijf. Ze verzorgen het vee, voeren de koeien en zijn dagelijks bezig met het reilen en zeilen op de boerderij. Piet zorgt dagelijks dat de kalfjes eten en drinken krijgen en ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Esther is de klasseboer van het bedrijf.

Belevend leren

We vinden het belangrijk dat het bedrijf opengesteld wordt voor kinderen (en volwassenen). We willen kinderen en hun ouders laten zien wat er allemaal te beleven valt op een boerderij. Door te ervaren, voelen, ruiken wordt informatie beter onthouden. Waar komt nou de melk vandaan? En wat eet een koe allemaal om die melk te kunnen geven? Tijdens de rondgang over het bedrijf kom je van alles tegen. De melkrobots zijn in werking, je mag zelf proberen ‘melk ‘uit de spenen te krijgen. Je ziet wat een koe allemaal eet. Maar je kunt dit ook voelen en ruiken. Wat drinken kalfjes? Help je mee de stal te vegen? Zullen we samen de kalfjes stro en brokken geven? Op een melkveebedrijf geven de koeien melk, maar wat wordt er eigenlijk allemaal van melk gemaakt? Kun jij een paar zuivelproducten opnoemen?

Je loopt door de grote koeienstal, waarbij je kunt zien welke uitvindingen er allemaal zijn van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan een massageborstel, een grote ventilator, een aanschuifrobot en de mestschuif. Een koe eet en drinkt, maar zorgt ook voor mest. We hebben een eigen mestscheider, waarbij de mest gedroogd wordt en deze weer terugkomt in de stal als matras voor de koeien.

Wil je niet alleen een rondleiding en al het bovenstaande ervaren en beleven, maar wil je dieper op een onderwerp ingaan, ook dit is mogelijk in overleg met de klasseboer.

Ben je nieuwsgiering geworden naar ons bedrijf en wil jij graag belevend leren? Maak een afspraak en kom langs!

Van Thiel Melkvee
Heistraat 9
5363 SJ Velp (NB), Nederland