“Klasseboeren maakt de wereld van kinderen groter”

AB Werkt is trotse sponsor en partner van het initiatief ‘Klasseboeren’. Tijdens de ‘Week van de Klasseboer’ bezoeken basisschoolklassen leden van AB Werkt. Het doel? De kloof tussen kinderen en het agrarische leven verkleinen. Renske Somerwil is coördinator onderbouw op Basisschool De Lochtenbergh in Tilburg. Ieder jaar gaan hun leerlingen langs bij de boer.

De kinderen zijn elke keer zó enthousiast!

Uitgestrekte weilanden

Toen Basisschool De Lochtenbergh voor het eerst aan een Klasseboerenbezoek deelnam, was het gelijk duidelijk. Het zou niet bij één keer blijven. “We dachten: dit moeten we elk jaar gaan doen”, zegt Renske Somerwil. “Want het is zo belangrijk dat kinderen dit meekrijgen.

De meeste leerlingen van Basisschool De Lochtenbergh komen zelden in de natuur. In de buurt van de school is wel een kinderboerderij waar klassen soms wandelen. Maar daar zijn geen uitgestrekte weilanden te ontdekken of koeien om te aaien.

Verwijderd van de natuur

Als leerkrachten is het onze taak om de wereld van leerlingen groter te maken”, legt Renske uit. “En daar hoort onderwijs bij over waar ons voedsel vandaan komt. We willen ze in contact brengen met de natuur en laten zien dat alles met elkaar samenhangt. Dat is heel belangrijk. Want vooral in stedelijke gebieden zijn we zo ver verwijderd geraakt van de natuur.

Lees het gehele artikel hier