Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 – 9 juni)

Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel. Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

Tijdens de Week van de Klasseboer kunnen scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt gratis naar de boerderij komen. Er zit een maximum aan, dus wees er snel bij. AB Werkt sponsort deze speciale week en vergoed die gratis boerderijlessen. Scholen die al bekend zijn met Klasseboeren zijn uiteraard ook van harte welkom tegen het normale tarief.

Inschrijven kan directe via www.klasseboeren.nl/inschrijven.

Restaurant Klasseboeren

Om het lesaanbod van Klasseboeren op de kaart te zetten bij scholen organiseren de boeren deze themaweek. Rondom de steden Tilburg, Breda, Oss, Helmond, Eindhoven en Nijmegen draaien de Klasseboeren in deze week speciale voedingslessen onder de noemer ‘Restaurant Klasseboeren’’. Dat is een pop-up restaurant waarin scholieren leren waar hun eten op het bord vandaan komt.

Volgens boer Henk Kerkers (voorzitter Klasseboeren) hoort een boerderijles standaard in het onderwijsaanbod:
Ieder kind gun je een ontdekkingstocht op de boerderij op zoek naar waar ons voedsel vandaan komt.
De themaweek is in juni, omdat leerlingen de boerderij dan in volle glorie beleven. Bloemen bloeien, planten groeien en dieren staan in de wei. Bovendien is juni de maand waarop scholen de kalender van het volgende schooljaar plannen.

Een boerderijles

Passie voor het boerenleven werkt aanstekelijk. Klasseboer Henk Kerkers deelt zijn passie graag met de volgende generatie:
Na een boerderijles weten de kinderen waar hun voedsel vandaan komt en kunnen ze de boer niet meer missen”.
Een boerderijles biedt een mooie aanvulling op de theorie in de klas. Door de praktijk te laten zien, verbreden leerlingen hun leerervaring en weten ze waar het voedsel vandaan komt.

Meerwaarde

Als scholieren met eigen ogen zien hoe voedsel wordt geproduceerd, maakt dat veel indruk. Toen Basisschool De Lochtenbergh voor het eerst aan een boerderijles deelnam, was het gelijk duidelijk. Het zou niet bij één keer blijven. “We dachten: dit moeten we elk jaar gaan doen, want het is zo belangrijk dat kinderen dit meekrijgen.” zegt Renske Somerwil (coördinator onderbouw Basisschool De Lochtenbergh Tilburg). De meeste leerlingen van een stadse basisschool komen zelden buiten op het platteland.
Als leerkrachten is het onze taak om de wereldvan leerlingen groter te maken en daar hoort onderwijs bij over waar ons voedsel vandaan komt. We willen ze incontact brengen met de natuur en laten zien dat alles met elkaar samenhangt. Dat is heel belangrijk. Want vooralin stedelijke gebieden zijn we zo ver verwijderd geraakt van de natuur.

In de buurt

Er zit altijd een Klasseboer in de buurt. De vereniging bestaat op dit moment uit meer dan 69 boeren. Samen waren ze vorig jaar goed voor het ontvangst van maar liefst 11.700 scholieren, verspreid over 517 schoolklassen. Alle Klasseboeren zijn gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Ze hebben de kennis om leerlingen op een professionele manier te laten leren en zaken te laten beleven op de boerderij. De vergoeding voor de Klasseboer bedraagt €120,-. Daar bovenop komen voor de school € 30,- boekings- en verenigingskosten. De scholen betalen in principe €150,-, maar door sponsoring van Zuivel.nl, POV, Blij met een Ei, NGZO en allerlei andere agrarische bedrijven wordt een boerderijles vaak al voor zo’n €30,- aan scholen aangeboden. Ook krijgt Klasseboeren ondersteuning van boerenclub ZLTO.

Jong Leren Eten

De overheid kent een Jong Leren Eten subsidie van max. €2000,- die scholen eenmalig kunnenaanvragen. Deze subsidie kan ook voor Klasseboeren worden ingezet: https://www.jonglereneten.nl/stimuleringsbijdrage-lekker-naar-buiten

Heb je interesse schrijf je dan nu alvast in voor de nieuwsbrief van Jong Leren Eten om op de hoogte te blijven wanneer de volgende subsidieronde in gaat. Het subsidiebedrag kent een limiet en is vaak snel op.