Kaasboerderij De Diervoort (Wijchen)

Kaasboerderij Hopman

Kaasboerderij De Diervoort
Wij zijn Theo en Ine Hopman en wonen op kaasboerderij De Diervoort. De boerderij bevindt zich aan de rand van Nijmegen, pal naast het natuurgebied “de Overasseltse en Hatertse vennen”. Op onze boerderij hebben we ca. 90 melkkoeien en ongeveer hetzelfde aantal jongvee. Een gedeelte van de melk wordt op onze eigen boerderij verwerkt tot boerenkaas en diverse zuivelproducten zoals, karnemelk, yoghurt vla en kwark. Al deze producten worden in de winkel op ons erf verkocht. Het paardenpension op onze boerderij biedt plaats aan ongeveer 35 paarden.

Tijdens het bezoek aan onze boerderij proberen we de kinderen bewust te maken van het feit dat melk van de boerderij een grondstof is voor veel producten die ze dagelijks gebruiken. Wanneer een schoolklas bij ons op bezoek komt beginnen we met een korte uitleg over ons bedrijf. Er wordt een kort filmpje vertoond waarin de weg van melk tot boerenkaas duidelijk gemaakt wordt. Na de film is er nog gelegenheid voor het stellen van vragen en vervolgens gaan we in de kaasmakerij kijken Natuurlijk nemen we ook een kijkje in de ruimte waar al onze kaas bewaard wordt.

Hierna gaan we naar de koeien, we laten zien wat ze allemaal eten, hoe worden ze gemolken en nog veel meer. Natuurlijk is het ook mogelijk om de koeien en kalfjes te aaien, wat eten te geven en als je wilt een beetje te knuffelen.

We vervolgen onze route naar de winkel waar we een aantal boerderij producten gaan proeven. Na de rondgang over de boerderij en het proeven van de producten krijgen de kinderen een opdracht die ze in kleine groepjes zelfstandig kunnen gaan uitvoeren. Hierbij mogen ze zelf rondlopen over de boerderij om zo de antwoorden op de vragen te vinden. Na de afgesproken tijd verzamelen we weer, dan is er nog gelegenheid voor het stellen van de laatste vragen, en helaas is het al weer tijd om terug naar school te gaan.

Maatwerk is in overleg natuurlijk mogelijk

Adres:
Kaasboerderij De Diervoort
Ine en Theo Hopman
Staddijk 17
6603 LM Wijchen