Melkveebedrijf Fonken (Tilburg)

Even voorstellen

Wij zijn Kees en Ellie Fonken en hebben een melkveehouderij aan de rand van Tilburg. Onze boerderij is gelegen in het buitengebied “Moerenburg”, ten oosten van de stad. De afstand naar het centrum is zo’n 3 km, dus voor scholen zijn we goed bereikbaar.

Onlangs is het Brabants Dagblad geweest voor een reportage, bekijk hier het filmpje “Zomerschool op de Boerderij”.

Educatieboerderij

We hebben de cursus “belevend leren” gevolgd en zijn daarmee didactisch goed onderlegd om leerlingen te ontvangen. Tevens voldoet onze boerderij aan alle eisen die gesteld worden aan een veilige leeromgeving. We zijn er dan ook trots op om een “gecertificeerde educatieboerderij” te zijn.

We werken met educatief materiaal op maat. Bij sommige groepen, meestal de jongste leerlingen, is het al voldoende om de dieren te bekijken, te voelen (aaien) en letterlijk het boerenleven op te snuiven.

  • Door woorden in de stallen op te hangen, kunnen we met de kinderen aan hun woordenschat werken.
  • Met het afwegen van voer of de afmeting van de stal opmeten, is ook een uitgebreide rekenles mogelijk.
  • Bij de oudere kinderen kunnen we een les “mechanisatie en automatisering” op de boerderij verzorgen of een les over de anatomie van de koe.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

Vele vragen kunnen beantwoordt worden, bijvoorbeeld. “hoeveel melk geeft één koe?” , “lopen de koeien ook wel eens in de wei?” of “wat doen jullie aan natuurbeheer?

In overleg met u als leerkracht kunnen we op vrijwel elk thema inspelen waar u op school mee bezig bent. Afhankelijk van de wensen kan ieder bezoek er anders uitzien. Vele kerndoelen van uw lesmethode kunnen behaald worden. En een les in de praktijk heeft bovendien een hoger leerrendement dan dezelfde les in de klas!

We gaan graag met u de uitdaging aan om een programma op maat te maken op onze boerderij.

Durf er naar te vragen!

Voor de regio Tilburg ben ik, Ellie, de coördinator en daarmee de verbindende factor tussen de Tilburgse Klasseboeren en de scholen. Bij mij kan men terecht met allerlei vragen en daarnaast regel ik de boekingen.

Wij kijken er naar uit om jullie te mogen ontvangen. Dus ga naar het inschrijfformulier en schrijf je in!

Contactgegevens:

Kees en Ellie Fonken-Schoones
Broekstraat 2a
5018 TD Tilburg
06-51679267
013-5367642