Varkensbedrijf Egelmeers (Wanroij)

Varkensbedrijf Egelmeers

Varkensbedrijf Egelmeers wordt gerund door Wilbert, Trudie, Math en Willem Egelmeers. Het bedrijf bestaat uit twee locaties met vleesvarkens en akkerbouw in het Brabantse Wanroij.

Als big van ongeveer 25 kilo en 10 weken leeftijd komen de varkens op ons bedrijf. De biggen worden niet op ons bedrijf geboren maar komen van vaste zeugenhouders buurt.

Onze varkens krijgen allerlei restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Dat zijn producten die overblijven bij de productie van ons voedsel en wijzelf niet kunnen consumeren. Denk hierbij aan resten van frietjes en brood maar ook bier(gist) en ga zo nog maar even door. Door het voeren van deze restproducten gaan wij verspilling tegen en kunnen wij hiervan nog een duurzaam stukje varkensvlees produceren, wat weer beter is voor het milieu. Vanuit onze akkerbouwtak telen we maïs, de maïskorrels worden gemalen en opgeslagen in een sleufsilo waarna wij deze vervolgens weer voeren aan onze varkens. Het voeren van deze gemalen en ingekuilde maïskorrels, CCM genaamd, is gezond voor de varkens. Als de varkens zwaar genoeg zijn gaan de varkens naar de slachterij.

Samen met enkele collega’s hebben we Eigezwijns opgericht; duurzame vleesproducten van varkens die met reststromen gevoerd worden. Producten met een lage CO2 footprint. Dit concept bieden we aan lokale supermarken. Onze energie wekken we zelf op doormiddel van zonnepanelen.

Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn en burgers te laten zien waar we mee bezig zijn en waar varkensvlees vandaan komt. Ook motiveert het ons om kinderen enthousiast te maken. We vinden het leuk om kinderen een indruk te geven over hoe een varken leeft, wat een varken eet, wat de werkzaamheden van een boer zijn en natuurlijk wat er allemaal zo leuk is aan een varken. Dit doen we doormiddel van een presentatie met informatie en een filmpje. Ook vinden we het belangrijk dat de kinderen belevend kunnen leren. Ze mogen via de zichtstal naar de varkens kijken, er is een quiz, ze kunnen spullen zien en voelen wat er van het varken is en ze mogen een stukje van onze heerlijke Eigezwijnse worst proeven.

Een korte impressie van ons bedrijf via Varkensvragen op de Boerderij

Wil je een keer komen kijken? Wij verwelkomen jullie graag op ons bedrijf!

Varkens- en akkerbouwbedrijf Egelmeers
Park 7
5446 PH Wanroij
wilbert@varkensbedrijfegelmeers.nl
www.varkensbedrijfegelmeers.nl