Veeteeltbedrijf Derks (Overasselt)

Even voorstellen

Wij zijn Marcel en Ria Derks en samen met onze 3 zonen Tom, Sam en Jim wonen wij tussen het dorp Overasselt en de mooie Haterse- en Overasseltse Vennen in. Samen runnen we een melkveebedrijf. Wij melken 115 koeien en ook zorgen we voor 65 stuks jongvee, waaronder de kleine kalfjes. Wij melken de koeien 2x per dag in een traditionele melkstal.

Bij ons staat de zorg voor de koeien en de kwaliteit van de melk op de eerste plaats!

In de zomer staat het jongvee en de koeien, die een kalfje gaan krijgen, buiten in de wei. Onze weiden liggen grotendeels rondom de boerderij. Op de uiterwaarden telen we ook nog mais. Het gras en de mais dient als voer voor de koeien.

We werken mee aan natuurbeheer middels het onderhoud aan maasheggen en natuurvriendelijk akkerrandenbeheer. Onze strook zonnebloemen trekt veel bijen en is goed voor de biodiversiteit.

Tegenwoordig laten we van een gedeelte van onze melk diverse soorten kaas maken, welke wij verkopen vanuit een vers automaat bij de ingang van ons bedrijf.

Wij vinden het belangrijk om de kinderen het leven en het werken op een boerderij te laten zien, met name de zorg voor de kalveren en hoe deze opgroeien tot melkkoe: welke fases doorlopen worden voordat de koe melk geeft, bijv. wat ze eten, hoe dat eten geoogst wordt, hoe ze gehuisvest zijn, hoe je melkt, dat ze allemaal er verschillend uitzien, dat er diverse rassen zijn etc. Uiteindelijk is het natuurlijk ook leuk om het te hebben over wat er allemaal van melk gemaakt kan worden.

Programma

Tijdens een bezoek aan ons bedrijf laten we zien hoe de boer zijn dagelijkse werk doet, hoe hij zorgt voor de koeien en de kalfjes en wat er allemaal bij komt kijken. Spelenderwijs mogen de kinderen het boerenleven ontdekken.
Voorafgaand aan het bezoek vinden we het fijn om met u contact te hebben, zodat we kunnen overleggen hoe invulling te geven aan het bezoek en de opdrachten kunnen afstemmen op bijv. de leeftijd van de kinderen.

Hoe ziet een bezoek er uit?

We ontvangen de klas in een ontvangstruimte op stal, waarbij we na een korte uitleg starten met een rondleiding. Tijdens de rondleiding maken de kinderen al goed kennis met het melkveebedrijf.

Daarna mogen de kinderen aan de slag met opdrachten, een quiz en bijv. het zelf voeren van de koeien of kalveren. Ook vinden we het belangrijk dat de kinderen de ruimte voelen en zelf ervaringen opdoen.

Tussendoor trakteren we de kinderen op heerlijke melkproducten.

Graag ontvangen we u met uw klas op onze bedrijf om de kinderen kennis te laten maken met onze boerderij in een prachtige landelijke omgeving.

Veeteeltbedrijf Derks
Marcel en Ria Derks
Kasteelsestraat 9B
6611KA Overasselt