Landbouwbedrijf Korst (Steenbergen)

Even voorstellen

Hallo, wij zijn Pieter en Eveline van Landbouwbedrijf Korst. Pieter is opgegroeid op de boerderij, een familiebedrijf, maar is sinds 2014 pas echt boer geworden. Eveline woont sinds 2018 op de boerderij en voor haar is het boerenleven nog vrij nieuw.

Precies op de grens van gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen ligt onze boerderij. Rond de Kladde en in de Heense polder hebben we grond waar we (consumptie)aardappelen, uien, knolselderij, suikerbieten, tarwe en gerst telen. Wij vinden het beide erg belangrijk en leerzaam om te laten zien hoe onze gewassen groeien. Je ziet tenslotte in de winkels alleen maar het ‘eindproduct’.

Wat gebeurt er op de boerderij?

In het voorjaar poot Pieter met een pootmachine de pootaardappelen. Uit één pootaardappel groeit één aardappelplant waaraan onder de grond meerdere aardappelen groeien. Wanneer de aardappelen groot genoeg zijn, worden de aardappelen met een rooimachine gerooid om daarna frietjes van te maken. De beste tijd om de aardappelen te laten zien is in de maanden mei, juni en juli, dan zijn de aardappelplanten al wat groter.

Naast aardappelen teelt Pieter ook uien, knolselderij en suikerbieten. De uien worden in het voorjaar gezaaid en in september geoogst. De knolselderijplantjes worden in mei geplant en gedurende de zomer en herfst groeit aan het plantje onder de grond een steeds groter wordende knol. De knolselderij is vaak pas in november groot genoeg om te oogsten. Bovendien moet het al wat kouder zijn. Knolselderij is echte winterkost! Lekker in soep of in de puree.

Voor de suikerbieten geldt ook dat deze in het vroege voorjaar door Pieter worden gezaaid, vaak in maart of april. De oogst vindt plaats in de herfst, de zogeheten bietencampagne. In deze periode zijn de bieten groot genoeg en wil de suikerfabriek graag bieten hebben om deze te verwerken tot suikerklontjes!

Programma Klasseboeren

Het basisprogramma bestaat uit ontvangst op de boerderij van Pieter en Eveline. We vertellen dan kort wat over de boerderij en de teelt van de gewassen, met natuurlijk een rondleiding langs de machines. Hierbij kunnen we ook ingaan op de verkeersveiligheid. Afhankelijk van het tijdstip van het jaar nemen we een kijkje in het land aangrenzend aan de boerderij, om bijvoorbeeld zelf suikerbieten te zaaien, aardappelen te planten (voorjaar), of juist een van de gewassen te oogsten (najaar).

Willen jullie in het echt zien hoe het telen van deze gewassen gaat en wat daar allemaal bij komt kijken!? Wij heten jullie graag van harte welkom op ons bedrijf!

Hartelijke groet!

Pieter en Eveline