Melkveehouderij & Boerderijwinkel Hoogerwerf – Familie Blom (Lepelstraat)

Even voorstellen

Welkom op ons bedrijf. Wij zijn Marc & Natasja Blom, en hebben drie kinderen: Zoons, Jarmo en Cisco en Dochter, Maira.

Middenin het kleine dorpje Lepelstraat, Gemeente Bergen op Zoom, direct aan de doorgaande weg richting Kladde, Steenbergen en Nieuw Vossemeer ligt ons Melkveebedrijf met kleine boerderijwinkel waar we vooral lokale, en eigen producten verkopen.

We houden koeien van het ras Holstein Fresian (HF) De Holstein-Friesian komt zowel in zwart- als roodbonte vorm voor. Het is een uitgesproken melkras met een zeer hoge melkgift en vrijwel geen bespiering. De zwartbonte HF is inmiddels in Nederland het meest gehouden koeienras.

Er zijn al een aantal jaren klassenbezoeken bij ons op het bedrijf van diverse scholen uit de omgeving, even een kijkje op het boerenerf, hoe alles werkt, kijken bij de machines en de tractors, het contact met de dieren, en dat vinden we ontzettend leuk om te doen. Maar er komen steeds meer vragen en kinderen (maar ook ouders en begeleiders) die laten merken dat ze echt geïnteresseerd zijn.

Daarom dat we graag klasseboer willen zijn om nét iets meer te zijn als “de boer waar je kalfjes kunt aaien” Natuurlijk is dat héél leuk en zó mooi dat het kan, maar hoé leuk is het om een bezoek aan de boerderij zó te maken, dat kinderen op een educatieve ochtend of middag alles kunnen leren over onderwerpen die in praktijk tot uiting komen.

Daarmee bedoelen we dat techniek (robots, tractors, machines), alles rondom de afkomst van ons voedsel (zuivel, vlees, groente), planten en dieren (natuur) maar ook rekenen (afmetingen, berekeningen, aantal zonnepanelen) en benoemen (woordenschat) voor de allerkleinsten kinderen kunnen aan bod komen.

Hierdoor is een boerderijbezoek, bijzonder, leerzaam en leuk te gelijk. Ons doel is eigenlijk dat leerkrachten en (ouders van) leerlingen ons nog eens vertellen dat zij niet uitgepraat raakten over het uitstapje naar de boerderij. Dat ze graag nog eens terug willen komen!

Wij vinden het belangrijk dat kinderen, precies weten waar hun voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt word, en hoe lekker het smaakt. Maar ook wat je er van kunt maken! (Als het i.v.m. tijd past in het bezoek kunnen we met de kinderen aan de slag om iets lekkers te bereiden, bijv. chocolademelk, pannenkoek, popcorn etc.)

Onze 100 melkkoeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal met diepstrooisel boxen, lopen op een betonnen roostervloer die word schoongehouden door onze mestrobot, die dagelijks vaste rondjes schuift om alles netjes te houden. De koeien worden dagelijks gemolken in de twee melkrobots die dag en nacht aan het werk zijn om alle 1,2 miljoen liter melk te verzamelen.

Er worden ongeveer 130 kalfjes per jaar geboren op ons bedrijf, over het algemeen houden we de vrouwelijke kalfjes en gaan de mannelijke dieren naar een kalverhouderij als ze minimaal 14 dagen oud zijn. De kans is altijd aanwezig dat er een koe kalft terwijl een klas/groep langskomt op de boerderij! De kleinste kalfjes drinken uit de fles, en als ze wat groter zijn drinken ze bij de kalverdrinkautomaat in de strostal binnen in de met riet gedekte schuur. Daar is het in de zomer heerlijk koel en in de winter lekker warm!

Onze Kalveren/ons jongvee loopt mits het seizoen het toelaat een aantal maanden per jaar in een natuurgebied van Staatsbosbeheer, in het halsters laag, tussen Halsteren en Moerstraten. Aan huis hebben we de gelegenheid om de koeien in de droogstand en die snel gaan kalven in een wei te hebben lopen, om ze goed te kunnen observeren en bij te voeren als het nodig is.

Weet dat je welkom bent bij ons op de boerderij, iedereen is welkom om langs te komen en te ervaren hoe leuk het is om te leren “boeren”.

Adres

Melkveehouderij & Boerderijwinkel Hoogerwerf – Familie Blom
Kladseweg 1
4664 RB Lepelstraat

Wij zijn ook te vinden op Facebook: Melkveehouderij & Boerderijwinkel Hoogerwerf – Familie Blom