Melkveebedrijf De Annahoeve (De Moer)

Paul en Ingrid Hazenberg verwelkomen jullie graag op onze boerderij De Annahoeve in De Moer! Het plaatsje De Moer hoort bij gemeente Loon op Zand en grenst aan Dongen.

We hebben een melkveebedrijf en houden daar zowel melk- als vleeskoeien. In onze stal lopen verschillende koeienrassen. Daarnaast hebben we een boerderijwinkel De Annahoeve – De Moer (www.deannahoeve-demoer.nl) , die op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend is. Daarbij verkopen we rundvlees van ons bedrijf, zuivel, kaas, groente uit eigen tuin en diverse andere streekproducten o.a. uit het duinboerengebied.

Boerderij De Annahoeve is bijna 90 jaar oud en we zijn de derde generatie die hier boer zijn. We hebben drie kinderen en zijn een echt familiebedrijf. We houden 100 melkkoeien en ongeveer 50 stuks jongvee en de koeien worden door melkrobots gemolken. Daarnaast hebben we een hond en kippen.

Ingrid heeft de PABO gevolgd en 10 jaar in het basisonderwijs gewerkt dus ze heeft een didactische achtergrond. Uit ervaring weet ze dat kinderen de lesstof het beste opnemen door ze het te laten ervaren, beleven, ruiken, zien en proeven. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk.

Verder heeft ze 10 jaar les gegeven in Tilburg (De Reeshof) en kwam daarbij achter dat de kinderen steeds verder van de natuur zijn komen te staan. Een koe van dichtbij zien is niet meer zo vanzelfsprekend. Vele kinderen weten niet allemaal hoe melk wordt geproduceerd of hoe verschillende groentes groeien. Daarom vinden we het belangrijk dat we onze boerderij open stellen om de burgers te verwelkomen! Ze organiseren we jaarlijks een koeien weide feest, voor als de koeien voor het eerst naar buiten gaan. En verzorgen we rondleidingen op ons bedrijf. Daarnaast kun je altijd tijdens een bezoek aan de boerderijwinkel een kijkje nemen in de stallen.

Rondleiding de Annahoeve

Neem alvast een kijkje via onze video.

Programma

Na een korte inleiding en kennismaking, laat ik de kinderen eerst contact maken met het jongvee in de oude stal. Daarna gaan we naar de Serrestal. Die is in 2013 gebouwd. Daar zien ze de pasgeboren kalfjes, de koeien en de melkrobots in werking. Vervolgens gaan we kijken welk voer de koeien eten, brengen we een rondgang door de weilanden en een bezoek aan de grote moestuin.

Ten slotte bekijken we de melktank, kunnen de kinderen even op de tractor of shovel zitten, eitjes rapen van de kippen en proeven van verse melk.

Natuurlijk kan het programma aangepast worden aan bepaalde thema zoals voeding, techniek of energie. We bieden ook diverse educatiemateriaal aan wat kinderen op school kunnen verwerken.