Rommens Koeien (Hoeven)

Wie wonen en werken op de boerderij?

Op ons melkveebedrijf gelegen aan de Torendreef in de polder op de grens Hoeven en Oudenbosch, tussen het groen van de Zandput en het wijds uitzicht over de Koedijk lopen de koeien loom in de wei of liggen rustig in de stal. Dagelijks genieten wij, Corné en Corinne met onze kinderen, van het werken tussen de koeien en de kalfjes. Er is elke dag veel werk te verzetten, maar door de dromerige, herkauwende koeien is dit ook ontspannend en geeft het weer energie voor de volgende dag. Het is een mooie manier van leven, want alleen met werken komen we er niet.
Tweemaal daags worden de koeien gemolken in de melkcarrousel. De melk wordt opgeslagen in een koeltank. Daar haalt de vrachtwagen de volle romige melk op om in de fabriek te verwerken in gezonde en lekkere producten.

Om goede melk te hebben, krijgen de koeien een speciaal op hun behoefte afgestemde maaltijd. In het weideseizoen halen de koeien de meeste voedingsstoffen uit het gras in de wei met daarnaast nog wat maïs en mineralen in de stal gevoerd. In de winter maakt Corné een mengsel van het gedroogde gras, maïs, granen en mineralen en wordt dit gemixt met de voermengwagen voor de koeien gelegd.
Al jaren ontvangen wij schoolklassen op ons erf en vinden het mooi om de kinderen te laten zien hoe de koeien melk maken. Daarnaast hebben praktijkscholen ons bezocht voor het geven van een stalles en begeleiden wij jaarlijks diverse stagiairs bij hun opdrachten.

Waarom een bezoek aan de boerderij?

Altijd al willen weten waar de melk echt vandaan komt. Hoe vaak de koeien gemolken worden. Of we dat nog steeds met de hand doen. Waar de kalfjes slapen. Wat ze allemaal eten en nog veel meer weetjes. En met een boerderijbewijs op zak voldaan de boerderij verlaten. Kom ons dan bezoeken op onze boerderij!

Liever genieten tussen de dromerige koeien. Knuffelen met de kalfjes. Lekker uitwaaien of picknicken in de wei. Spelen in het stro. Hooi geven aan de koeien of meehelpen met melken. Ook dat is mogelijk.
Of toch meer interesse in techniek, computers, trekkers of landbouwwerktuigen, dan kun je kennis maken met de melkcarrousel, de koeherkenning, het automatisch broksysteem, de voermengwagen, zaaimachine en de overige machines voor op het land. Want op ons modern melkveebedrijf is veel techniek aanwezig.

Kortom voor iedereen is er iets te beleven en te leren op de boerderij, zowel in de winter als in de zomer.

Programma

Tijdens een rondleiding over het bedrijf laten we de kinderen zien, hoe een kalfje opgroeit tot koe en wat er allemaal nodig is voor het maken van een liter melk. En hoe we dat dagelijks doen, door het juiste voer te geven, de koeien te verzorgen bij ziekte of bij het krijgen van een kalfje.
De hele kringloop van uitrijden van mest, zaaien en oogsten van maïs en gras tot het glas melk wordt uitgelegd. Het laten zien hoe het leven met de seizoenen dichtbij de natuur is.

Daarnaast laten we de kinderen ook doen, meehelpen met voeren, het hok instrooien, proeven van de melk, kortom een actief programma in en rondom de stallen. De opdrachten worden afgestemd op de leeftijd van de kinderen en de specifieke leerdoelen die u als school graag terug ziet.

Wanneer

Elke weekdag is een bezoek mogelijk voor de basis-, middelbare en praktijkscholen. Meld je klas aan via de coördinator en dan neem ik contact op voor de invulling van het programma.

Meer informatie over ons of de geschiedenis van de boerderij, kijk dan op www.rommenskoeien.nl.

Corné en Corinne Rommens-Voesenek
Torendreef 4
4741 SX HOEVEN

06-12220300
info@rommenskoeien.nl