Melkveebedrijf De Zonnenberg (Herpen)

Even voorstellen

Wij zijn Bert en Wilma Zonnenberg en hebben een melk en fokvee bedrijf met educatie aan de rand van het dorp Herpen (gemeente Oss ). Gunstig gelegen 2 km vanaf de A 50.

We hebben 2 dochters Jade en Lieve en vinden het belangrijk om ook andere kinderen te laten zien wat er op een melkveebedrijf allemaal gebeurd voordat de melk van ons bedrijf weg gaat voor de verkoop naar de melkfabriek en uiteindelijk naar de supermarkt.

We nemen kinderen(en begeleiders) tijdens deze lessen mee in de stallen om zelf te ervaren en te beleven hoe onze dieren verzorgd worden en de kinderen mogen zelf klusjes doen zoals de kalfjes melk en brokken geven. Ook mogen kinderen mee naar de melkstal om samen te kijken en te helpen hoe een koe gemolken wordt.

In overleg met de docent kijken we op dat moment wat de wensen zijn en/of naar het thema waar op school mee gewerkt wordt zodat het bezoek hier op afgestemd kan worden.

We ontvangen kinderen van de peuterspeelzaal tot en met leerlingen uit het voorbereidend beroepsonderwijs. Door de jaren heen hebben we al veel lesprogramma’s mogen maken en aanbieden en daarom is een bezoek aan onze boerderij nooit hetzelfde.

Programma

Een bezoek bij ons op de boerderij duurt ongeveer 1½ – 2 uur. Na een kleine introductie waarbij we vertellen wie wij zijn en wat we deze les gaan doen krijgen de kinderen allen stofjassen en laarzen aan en gaan we naar de dieren. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de wensen van de school draaien we ons programma. Het belevend leren is voor het belangrijkste uitgangspunt. Naast een rondleiding op ons bedrijf bieden we ook verschillende voedingslessen aan zoals Restaurant Oss (vanaf groep 5). Hierbij kijken we naar de herkomst van voedsel. Komt een product van “dichtbij” of “veraf” en leren kinderen etiketten lezen. Ook hebben we lesprogramma’s die we hebben gekoppeld aan de schijf van 5.

Afsluiting

Na de rondleiding op ons bedrijf sluiten we de les gezamenlijk af. Bij peuters en kleuters vaak met een voorleesverhaal en voor oudere kinderen met opdrachten die we dan gezamenlijk bespreken. Ook sluiten we af met wat te drinken voor de kinderen en hun begeleiders en natuurlijk met een product van onze boerderij.

In principe ontvangen we het gehele jaar door schoolklassen. Dag en tijd zijn in overleg te bepalen.

Graag tot ziens ………………….

Bert en Wilma Zonnenberg
Wooijstraat 1
5373 LB Herpen

Direct inschrijven voor deze boerderij

Contact met de regio

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een voorbereidende afspraak maken en het boerenbedrijf zien?

Neem dan contact op met onderstaande contactpersoon.

Regio Oss en Den Bosch
Marja van de Vorle
Achterschaijkstraat 16
5351 NB Berghem
0412-403326
oss@klasseboeren.nl