Melkveebedrijf ’t Boterik (Oirschot)

Melkveebedrijf ’t Boterik

Even voorstellen
Wij zijn Henrie en Mieke van Hersel en wonen met onze 3 kinderen op melkveebedrijf ’t Boterik, vlak bij de dorpskern van Oirschot. We hebben een gangbaar melkveebedrijf, d.w.z een boerderij met koeien en kalfjes, maar er lopen ook honden,katten, een pony en wat kippen rond. We vinden het erg leuk om mensen, en vooral kinderen, kennis te laten maken met het leven op een boerderij. Maar we vinden het ook belangrijk om het doel van de boerderij uit te leggen,en dit ook te laten zien. Dat is wat belevend leren is, luisteren, denken, doen. Veel voedsel dat mensen gebruiken heeft zijn oorsprong op een boerderij. Op onze boerderij wordt melk en vlees geproduceerd. Maar er worden ook kalfjes geboren. De vragen die zich opdringen kunnen zijn:

Wanneer gaat een kalfje melk geven?
Waarom krijgt een koe een kalfje?
Wat eten koeien?
Zijn koeien ook ooit ziek?
En: kun je op een koe zitten?
Tijdens het bezoek worden deze, en nog vele andere vragen opgelost. De jongste leerlingen zijn vaak al erg onder de indruk als de dieren van dichtbij kunnen zien, ze mogen aaien of knuffelen.
De oudere leerlingen hebben op school soms al bepaalde onderwerpen behandeld. Wij laten ons programma hier op aansluiten.

Programma
We ontvangen de klassen eerst in de ontvangst ruimte, om kennis met elkaar te maken. Dan hebben we een route over de boerderij, die begint bij de kalfjes, gaat langs het jongvee, tussen de koeien, door de melkstal naar de melktank, dan hebben we kleine pauze. De kinderen krijgen wat te drinken. Daarna aan we nog even het weiland in. Hier kan, als de tijd het toelaat de excursie/les worden afgesloten met een handmelk-wedstrijdje.

Graag tot ziens. U kunt ons bedrijf bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag, zowel ’s morgens als ’s middags.

Adres
Melkveebedrijf ‘t Boterik
Henrie en Mieke van Hersel
Boterwijksestraat 14
5688 HX Oirschot