Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle en het Paddenstoelenhuis (Berghem)

Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle en het Paddenstoelenhuis

Wij zijn René en Marja van de Vorle  en nodigen  iedereen uit op ons bedrijf om  te  zien hoe bijzonder paddenstoelen zijn. Op onze biologische paddenstoelenkwekerij In het Noord-Brabantse Berghem groeien het hele jaar door allerlei bijzondere soorten paddenstoelen. We kunnen er veel over vertellen en laten jullie álles zien. Jullie zijn welkom in ons Paddenstoelenhuis, waar we ook lessen over gezonde voeding verzorgen. Zelf koken kan er trouwens ook.

Een educatief bezoek aan ons bedrijf kan het hele jaar, is niet weersafhankelijk en is geschikt voor leerlingen van alle leeftijden. Tijdens het bezoek ligt de nadruk op belevend leren. Een bezoek duurt ongeveer 1½ uur. Maar leerlingen kunnen ook zelf aan de slag met paddenstoelen. Als kweker, of als kok. In het Paddenstoelenhuis, of in de klas. En we maken het niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk.

Enkele lesprogramma’s zijn:

Paddenstoelen (groep 1 tm 8)
Thema: Paddenstoelen, Schimmels, Seizoenen (herfst), Herkomst van voedsel, Milieu, Biologische teelt, Duurzaamheid

Paddenstoelen zijn heel lang onzichtbaar en groeien daarna heel hard. En paddenstoelen worden ook wel de opruimers in de natuur genoemd. Maar mag je paddenstoelen eigenlijk plukken? En kun je alle soorten paddenstoelen eten? En hoe zit dat dan op een kwekerij? Natuurlijk kunnen wij er alles over vertellen! Na een stukje ‘paddenstoelenles’ neemt René de klas mee naar de kwekerij om alles te laten zien.

Paddenstoelen kweken (groep 3 tm 8)
Thema: Paddenstoelen kweken, Seizoenen (herfst), Herkomst van voedsel, Natuur en techniek, Biologische teelt

In de klas kweken gaan jullie zélf paddenstoelen kweken! Jullie krijgen daarvoor een teeltpakket en genoeg aanwijzingen. Zodra dat gelukt is brengen jullie een bezoek aan onze kwekerij en zien jullie met eigen ogen hoe de paddenstoelenkweker dat doet. Hij vertelt over alle soorten en laat jullie zien, voelen én proeven wat paddenstoelen zijn.

Restaurant Oss (groep 5 tm 8)
Thema: Landbouw als basis van voedsel, Gezonde voeding, Herkomst van voedsel, eetbare Paddenstoelen

Welkom in ‘Restaurant Oss’, het restaurant dat bekend staat om haar lokale producten. De kok heeft inkopen gedaan. Maar wat heeft hij allemaal gekocht? Een interactieve les voor leerlingen van groep 5-6 en 7-8. Want heb jij je wel eens afgevraagd waar je eten vandaan komt? En kun jij vertellen of een product uit de fabriek komt, of uit de landbouw. En wat is het verschil tussen een bewerkt en een onbewerkt product? En hoe kun je met het kiezen en gebruiken van producten rekening kunt houden met je eigen gezondheid en met het milieu? Natuurlijk mogen jullie ook een kijkje nemen op de kwekerij. En na afloop eten we.. paddenstoelen.

‘Jong Leren Eten’  2022-2023(groep 1 tm 8)
Thema: Gezonde voeding en gezonde leefstijl, koken, herkomst van voedsel, paddenstoelenkwekerij
www.jonglereneten.nl

Doen jullie mee aan Jong Leren Eten? Wij verzorgen voor jullie een excursie naar ons bedrijf, een  gastles of een gezonde kookworkshop op ons bedrijf. Neem contact met ons en wij regelen alles.

Graag tot ziens in Het Paddenstoelenhuis!

Paddenstoelenkwekerij René en Marja van de Vorle
Het Paddenstoelenhuis
Achterschaijkstraat 16
5351 NB Berghem
www.vande-vorle.nl
www.hetpaddenstoelenhuis.nl
Facebook: Paddenstoelenhuis

Direct inschrijven voor deze boerderij

Contact met de regio

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een voorbereidende afspraak maken en het boerenbedrijf zien?

Neem dan contact op met onderstaande contactpersoon.

Regio Oss en Den Bosch
Marja van de Vorle
Achterschaijkstraat 16
5351 NB Berghem
0412-403326
oss@klasseboeren.nl