Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle en het Paddenstoelenhuis (Berghem)

Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle en het Paddenstoelenhuis
In het Noord-Brabantse Berghem staat de Paddenstoelenkwekerij van Familie van de Vorle. Daar groeien het hele jaar allerlei paddenstoelen, zoals kastanjechampignons en portabella’s. Marja en René van de Vorle nodigen u en uw klas graag uit op hun bedrijf om u te laten zien hoe bijzonder paddenstoelen zijn. Zij ontvangen hun gasten in Het Paddenstoelenhuis, waar zij bovendien lessen rondom gezonde voeding verzorgen. Zelf koken kan er trouwens ook

Een educatief bezoek aan het bedrijf kan het hele jaar, is niet weersafhankelijk en is geschikt voor leerlingen van alle leeftijden. Tijdens het bezoek ligt de nadruk op belevend leren. Een bezoek duurt ongeveer 1½ uur. Een les sluit aan op uw leerdoel of thema. Leerlingen kunnen ook zelf aan de slag met paddenstoelen of schimmels. Als kweker, of als kok. En we maken het niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk.

Enkele lesprogramma’s zijn:
Paddenstoelen
Thema: Paddenstoelen, Schimmels, Seizoenen (herfst), Herkomst van voedsel, Milieu
Paddenstoelen zijn heel lang onzichtbaar en groeien daarna heel hard. En paddenstoelen worden ook wel de opruimers in de natuur genoemd. Maar mag je paddenstoelen eigenlijk plukken? En kun je alle soorten paddenstoelen eten? En hoe zit dat dan op een kwekerij? Na een stukje ‘paddenstoelenles’ neemt René de klas mee naar de kwekerij om hen alles te laten zien.

Zelf paddenstoelen kweken
Thema: Paddenstoelen, Schimmels, Seizoenen, Milieu
Wat is er leuker dan zelf je eigen paddenstoelen kweken. Maar hoe werkt dat nou? Wat heeft een paddenstoel nodig om te groeien? En kun je álle paddenstoelen kweken? Een leerzaam programma voor de groepen 5 tm 8, waarbij jullie tijdens de les samen zelf een kweekbak maken die mee de klas in gaat. Na ongeveer 2 weken komt de Paddenstoelenkweker bij jullie in de klas kijken om te zien hoe het gegaan is. Het lesprogramma is inclusief 2 kweekbakken per klas en recepten.

Restaurant Oss

Thema: Landbouw als basis van voedsel, Gezonde voeding, Herkomst van voedsel

Welkom in ‘Restaurant Oss’, het restaurant dat bekend staat om haar lokale producten. De kok heeft inkopen gedaan. Maar wat heeft hij allemaal gekocht? Een interactieve les voor leerlingen van groep 7 en 8. Want heb jij je wel eens afgevraagd waar je eten vandaan komt? En kun jij vertellen of een product uit de fabriek komt, of uit de landbouw. En wat is het verschil tussen een bewerkt en een onbewerkt product? En hoe kun je met het kiezen en gebruiken van producten rekening kunt houden met je eigen gezondheid en met het milieu? Natuurlijk mogen jullie ook een kijkje nemen op de kwekerij. En na afloop eten we.. paddenstoelen.

De lessen van Klasseboeren Oss zijn ook te boeken als carrousel: Met uw klas brengt u gedurende het schooljaar 3 keer een bezoek aan Klasseboeren Oss. Leerlingen ervaren waar het vlees vandaan komt (1), de zuivel (2), en eindigen met een diner dat ze samen bereiden in Het Paddenstoelenhuis(3).

Graag tot ziens in Het Paddenstoelenhuis!

Adres
Paddenstoelenkwekerij René en Marja van de Vorle
Het Paddenstoelenhuis
Achterschaijkstraat 16
5351 NB BERGHEM
www.vande-vorle.nl
www.hetpaddenstoelenhuis.nl
https://www.facebook.com/Paddenstoelenhuis