
Met de klas de boer op!
“Zijn er bij jullie geen beesten?” was de eerste vraag die gesteld werd door een klas. “Wij zijn een bedrijf dat planten teelt die later door mens en dier worden opgegeten. Maar wij hebben wel een jong hond en 2 kittens!”, was het antwoord van Jolanda Raaijmakers. Samen met mijn man Ad hebben wij een wel heel bijzonder bedrijf.
Naast akkerbouw met teelten zoals bio graan, bio soja, bio luzerne (30 hectare), mais, lelies, wortelen en bieten (70 hectare) en verzorgen wij ook teelten voor ander boeren.
Wij sluiten tijdens de seizoenen naadloos aan bij het thema Groeien. Het verhaal van ”Zaadje tot karbonaadje” of “van graan tot Brood” en ga zo nog maar even door. Dit verhaal wordt op ieder niveau van de basisschool aangeboden.
Dat begint natuurlijk bij de bodem. Tijdens de jaarlijkse Roefeldag werd met de leerlingen bekeken wat de verschillen in bodem zijn en het belang van een dierlijke en plantaardige mest beleefd, gevoeld en besproken (zie bovenstaande foto)! In het groeiseizoen kunnen we met een leerzame speurtocht langs de gewassen rond ons bedrijf, in groepjes een relatie tussen het zaad-/pootgoed, stekjes en de plant leggen. Ook in de winter hebben we een leuke praktijkles. Dan gaan we met de speurtocht langs de plekken op onze boerderij waar de vogels in de watten gelegd worden! Daarvoor hebben we planten en bomen geplant waar vogels dol op zijn.
Ook verzorgen wij praktijkonderwijs en examens in het kader van Sectorplan Loonwerk aan leerlingen van Helicon MBO Boxtel en Citaverde in Roermond ; Groen – grond en infra. Er is een speciale akker en een zandbak gereserveerd hiervoor. Daarvoor worden allerlei machines gebruikt op ons bedrijf die we kunnen bekijken.
En natuurlijk vinden wij het belangrijk om te laten zien wat we na de oogst met het product gaan doen wat er is geteeld.
We hebben een leuke uitsmijter en alle leerlingen krijgen een eigen zaaiprojectje mee om op school het groeiproces nog eens te kunnen beleven! We hebben op het eind voor ieder kind een verrassing waarmee ze het groeiproces thuis nogmaals kunnen beleven.
Tijdelijk niet te reserveren voor een bezoek